• Portal
  • Forum
  • Arama
  • Üyeler
  • Diğer
    • Yeni Mesajları Gör
    • Bugünkü Mesajları Gör
    • Forumu Okundu Say
    • Yardım Dokümanları
Giriş Yap veya Kayıt Ol Hoşgeldiniz. Forumdan Yararlanmak İçin Üye Girişi Yapın, Üye Değilseniz Kayıt Olunuz!
Giriş Yap
Kullanıcı Adı:
Şifreniz: Şifremi Unuttum?
 

  1. Sinek Yiyen Bitki - Sinek Kapan
  2. Venus Fly Trap (Sinek Kapan)
  3. Sinek Kapan Bakımı İle İlgili Sorularınız
  4. Sinek Kapan Bitkisi Nasıl Yetiştirilir

Et Yiyen Bitki

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gösterim Stili
Sinek Kapan Bitkisi Nasıl Yetiştirilir
sineksever
Ziyaretçi
 
#1
03-08-2016, 01:14 AM
Başlıca temel ihtiyaçları özet olarak şunlar: Fazla nemli ortamda bulunan kökler.. yüksek hava nemliliği.. direkt güneş.. fakir ama asitli toprak..
En iyi toprak: %70 sphagnum yosunu veya gerçek saf torf ya da ikisinin karışımı.. Ve %30 ince ponza taşı kırpıntıları. İşte bu şekilde, organik (%70) ve inorganik (%30) maddelerin karışımı ile venüs sinekkapan bitkisine en ideal toprağı hazırlamış olursunuz.
İki üç yılda bir toprak yenilerseniz daha iyi gelişim gösterecektir
Sipariş verip getirttiğiniz Venüs bitkisi soğan gibi, yumru gibi veya rizom gibi bir halde gelebilir. bu durumda kök kısmı toprak altında, en üst taraf toprak yüzeyinde kalacak şekilde dikeceksiniz
Yüksek hava nemliliği sağlamak için: Terrarium içinde yetiştirebilirsiniz. Uygun büyüklükte bir akvaryumda veya cam kaplar içinde yetiştirebilirsiniz. Bunlarda üst kısım az bir parça açıklık olmalı, hava için. Bana sorarsanız terarium filan iyi bir fikir değil. Hava akımları olmadığından dolayı bitkinin gelişmesini büyük ölçüde yavaşlatır. En iyisi şudur: Uygun büyüklükte normal bir saksıya dikin. Saksının ve bitkinin boyunu aşacak derinlikte bir akvaryum (veya benzeri bir cam kap) içine, dibine 5 cm yüksekliğinde iri çakıl taşları döşeyin. Çakıl taşlarının üstleri az kısmı dışarda kalacak kadar su doldurun. Saksıyı taşların üstüne koyun. Saksının altı suya temas etmemeli. İşte böyle bir ortamda hem sinekkapanınızın ihtiyacı olan yüksek hava nemliliği olur hem de sağlıklı bir şekilde hava sirkülasyonlarından faydalanır daha hızlı gelişim gösterir. Sonuçta zayıf düşmez, hastalıklanmaz. Havası kuru memleketlerde üst kısmın beşte üçü camla kapalı olsa daha iyi olur
Sulama: Yağmur suyu ya da arıtılmış su gerekiyor. Bunlardan bulamazsanız musluk suyunu derin bir kapta ağzı açık olarak üç gün bekletin. Suyu sarsmadan üst taraftan su alın onunla sulayın.

Sulama sıklığı: Toprak ıslaklığını yitirdikçe sulayın. Toprak daima çok nemli kalmalı. Bu yüzden toprak karışımında %30 ponza taşı tavsiye edilir ki daima nemli kalması gereken toprağın içinde oksijen tükenmesin, çürütücü zehirli bakteriler peyda olmasın. Perlit iyi olmaz zira su tutucu tozlarından ötürü toprakta jelleşme gibi bir etki yapar iç kısmı havasız bırakır. Perlit ancak iyi havalandırmalı daima esintili ortamlarda uygun olabilir.

Besin vermek: Asla vermeyin. Asitli, fakir, tertemiz toprak gerekiyor. Su mümkün olduğunca safi olmak zorunda. Venus’ Flytrap bitkisi sadece böceklerle beslenecek. Bu konuyu daha aşağıdaki kısımdan okuyabilirsiniz.

Güneş ihtiyacı: Günde en az iki – üç saat direkt güneş alabilmeli. Sıcak yaz günlerinde cam kap içi fazla ısınmasın diye dikkatli olmalısınız. Yani direkt güneşi sadece sabahları, günün sıcakları bastırmadan önce iki üç saat alabilmeli. Ya da ilkididen sonra günün en son iki saatinde güneş almalı. Öğle civarında güneş gelmesin. Zaten hava fazla sıcakken bir de güneş gelirse içerde pişip ölürler (gerçi yukardaki tavsiyeme uyup gerekeni yaparsanız böyle bir risk söz konusu olmaz). Güneş almadığı gündüz saatlerinde yeri kuvvetli aydınlık olmalı. Kışın ise daha fazla güneş alabilmeli. Yeri de yeterince sıcak olabilmeli yoksa dinlenmeye girer (aslında dinlenmesi daha hayırlı).

En iyi sıcaklık dereceleri: 21°C ila 35°C arası sıcaklık en iyi gelişim gösterdiği sıcaklık aralığıdır. Yani sıcak seviyor. Yukardaki güneşten koruma mevzusunda fazla korkak davranmamalısınız. Ama, elbette bitkinizi tanıyarak ve güneşe yavaş yavaş alıştırarak.

Kış soğuklarına dayanıklılıkları: Dionaea muscipula türünün birçok çeşitleri, kültivarları olduğundan dolayı kesin bir şey söylenemez. Çeşidine göre dayanıklılıkları farklıdır. Genelde -7°C dereceye kadar korkmayın. Daha fazla soğuklara dayanan çeşitleri de var. İsimlerini bilerek araştırmak gerekir. Kışın dışarda ya da 6°C dereceden soğuk bir odada bırakmak, yapraklarının kurumasını sağlamak uzun ömürlü olabilmesi için şarttır.

Dinlendirme: Kışın dinlendirmeniz önemle tavsiye edilir. Aksi takdirde bünyesi fazla zayıf düşer. İstanbul, Samsun, İzmir gibi kışın orta dereceden daha az don olayları yaşanan yerlerde yaşıyorsanız kışın dışarda bırakın. Hiçbir koruma gerekmiyor. Yapraklar tamamen ölüp gidecektir. Baharda yeniden yeşerirken özel bakımınıza tekrar alırsınız. Ankara’da da toprak saksıda olmak ve kuzey rüzgarları almayan yerde olmak şartıyla kışın açıkta bırakılabilir, tedbir açısında toprak saksıya dikmek ve toprak yüzeyini temiz saf torfla örtmek iyi olur. Daha soğuk yerlerde ağır soğuk havanın ilişmediği soğuk odalarda, garaj gibi yerlerde tutulabilir. Kış dinlendirmesi uzun yıllar yaşayabilmesi için kesinlikle gerekiyor. Bunu ciddiye almalısınız.

Bozulan yapraklar, bozulan kısımlar: Gayet normaldir. Sinekkapan bitkisinin yaşam döngüsünün olağan gelişimlerindendir. O kısımları derhal kesip atın ki hastalık oluşmasın.

Venüsümün tüm yaprakları kurudu. Öldü mü? Sonbaharda normaldir (ilkbahara kadar soğuk bir yerde tutun, toprağın tamamen kurumasına izin vermeden o sıklıkta sulamaya devam edin). Veya yeni aldığınız venüsünüz kötü bakım sonucu kuruyabilir. Öldü sanmayın. Dinlenmeye geçmiştir. Yapraklar gitmiştir ama kök kısmı tamamen sağlıklıdır.İstediği şartları sağladığınız takdirde yeniden yeşerir.

Venüs sinekkapan (Venus Flytrap) bitkinizi böceklerle nasıl besleyebilirsiniz?

Uygun bir doğal ortamda böcekler gelir venüsünüz kendi kendine beslenir, sizin besleme konusunda yapmanız gereken bir şey yok. Tamamen kapalı yerlerde ise siz besleyeceksiniz. Ayda bir – iki sinek gibi.. doğru büyüklükte böcekler vermelisiniz. Köfte, lahmacun filan vermeyin. Gelişim dönemi içinde böyle devam edin. Kışın (eğer dinlenmeye geçmişse) dinlenirken elbette aç kalacak.

Vereceğiniz böceğin niteliği ve verilmesi: Eğer bu bitkiler için satılan özel yiyecekler veya özel ambalajlı böcekler yoksa çoktandır ölü böcek vermeyin. İçerde bozulmalara sebep olabilir yaprak çürüyüp düşebilir. Böcekler ayrıca zehirle ilaçla öldürülmüş olmamalı. Böceği verince de eğer canlı değilse kürdan gibi bir şeyle böceği hareket ettirin yaprağın iç tarafındaki ince kıllara çarptırın. Ki yaprak sıkı sıkıya kapansın. Hatta biraz kapanmış yaprağı hafifçe sıkıştırın iyice kapanma hareketinin sağlanmasına çok hafifçe yardımcı olun. İçerde canlı böcek var gibi hissedebilmeli.

Kandırmayın. Mahsustan dürtüp yaprakların kapanmasını sağlarsanız sağlığını yitirme riski var. Bu bitkiler oyuncak değil. Hassas canlılardır. Çoluk çocuğun eğlencesi haline getirirseniz öldürürsünüz.

Venüsünüze böcek verirken dikkat edin: Eğer böcek çok büyükse yaprak tam kapanamaz. Sıkışıp ölen böceğe derhal bakteriler mantarlar hücum eder. Bu durumda tuzak yaprak kararır ölür çürümeye başlar. Venüs bitkiniz ölü yaprağı terk eder düşürür. Vereceğiniz böcek 1 lira genişliğinde (ve daha küçük) yapraklara bir sivrisinek kadar olmalı. Daha büyük yapraklara iri olmayan normal bir sinek veya o büyüklükte başka bir böcek. Yaprağın tam tamına kapanması mümkün olabilmeli. Böcek büyüklüğünde bu ölçüler çok önemli.
[-]
  •
Cevapla
uzaymaymunu
Junior Member
**
Yorumları: 2
Konuları: 1
Alınan Beğeniler: 0 mesajında 0 kere
Edilen Beğeniler: 0
Kayıt Tarihi: May 2018
Rep Puanı: 0
#2
05-10-2018, 09:25 AM
Allah razı olsun, koca forumda okunacak bir şey buldum.
[-]
  •
Ara
Cevapla
« Önceki Konu | Sonraki Konu »


  • Konuyu Yazdır
  • Konuyu Takip Et
Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Hakkımızda

Etobur Bitkim, Türkiye’de etobur bitki yetiştiren ilk ve tek firmadır.

Sinek Kapan Etobur Bitkim Et Yiyen Bitki

Hızlı Menü



Bize Ulaşın

İletişim Formu  Yönetim Takımı

© 2022 SinekYiyenBitki.Com MyBB Destek Hizmeti: İnSiDe
bahis forum film izle
Tam Görünüm
Konu Görünümü